perjantai 27. marraskuuta 2015

Elämää lonkkaleikkauksen jälkeen 2


Fysioterapiaa ja treeniä

Kolme kuukautta on vilahtanut leikkauksesta. On ollut mukava huomata, että blogilla on käynyt lukijoita melkein joka päivä.

Fysioterapia on jatkunut kahden viikon välein. Ohjelma on rankan puoleinen, mutta niin pitääkin. Olen venytellyt, kyykännyt ja nostellut jalkaa ensin omalla painolla, sitten puntin kanssa.

Välillä koipi kipeytyi ja harjoitusohjelma otti takapakkia. Huomasin hyväksi jakaa treenit kahteen osaan päivässä. Jos yritti punnertaa koko ohjelman kerralla, alkoi loppuvaihe mennä fuskaamiseksi.

Fysioterapia on ollut todella hyvää. Sain myös ohjeen hieroa haavaa kevyesti, jotta arpi ei kiristyisi. Fysioterapeutti laittoi viime tapaamisessa haavan tueksi kinesioteippiä. Siteen liima aiheutti ärhäkän ihottuman muutamassa päivässä. Sinnittelin siihen asti, että suurin osa teipeistä irtosi itsekseen.

Kävelylenkkejä täytyisi pidentää pikku hiljaa. Sauvakävely olisi hyvä aloittaa seuraavaksi. Kuntosaliin ja uima-altaalle en ole vielä uskaltanut.

Heti leikkauksen jälkeen olen tehnyt Asahi-terveysliikuntaan perustuvaa ohjelmaa. Hartia- ja selkäjumppa tekivät hyvää, koska kyynärsauvojen käyttäminen iski selkään ja niskaan. Asahissa on hyvää myös jalkojen pumppaaminen, jota oli aluksi hyvä tehdä kevyesti. 

Kepakot nurkkaan

Muukin liikkuminen on edennyt. Alussa keppi jäi nurkkaan kotioloissa. Pian laajensin reviiriä pikku reissuille ilman sauvaa. Vähitellen rupesin matkustamaan ratikalla ja kävelemään kaupungilla lyhyempiä välimatkoja yksi keppi turvana. Keppakko alkoi unohtua milloin kaupan kassalle, milloin ratikkaan. Avuliaat ihmiset juoksuttivat sitä perääni. Unohtelu oli kai merkki siitä, että jalka oli toipumassa.

Koroketyyny madaltui ensin lituskaisemmaksi ja jäi pois kokonaan. Ihan kivalta ei matalalla istuminen tunnu. Varsinkin vessassa käyminen ei vieläkään ole kovin kivaa.

Kipulääkkeet jäivät pois toisen kuukauden aikana. Sekin tapahtui ihan huomaamatta.

Harmittavia takaiskuja

Takapakkiakin on tullut. Kahden kuukauden jälkeen oli viikonloppu, jolloin kävelin pitempiä matkoja ja olin ylhäällä kokon päivän. Seuraavan aamuna haavan sivussa tuntui kipua ja varaaminen jalalle teki kipeää. Vaiva meni onneksi ohi lepopäivän jälkeen.

Välillä iski flunssa ja teki pienen notkahduksen liikuntaohjelmaan.

Matkan tekkoon

Suurin ilon aihe on ollut, että jaksaa taas reissata katsomaan lastenlapsia. Keppi oli aluksi mukana ihan varalta.

Julkisella liikenteellä on ollut helppo matkustaa. Vaikka joskus oli ruuhkaa, kepin kanssa sai hyvin istumapaikan. Välttelin pitkään henkilöautossa istumista, mutta sekin sujuu jo hyvin, jos jalkatilaa on kunnolla.

Joulukuun alkupuolella on tarkoitus tehdä lentomatka tapaamaan sukulaisia pitkästä aikaa. Junassa tai bussissa en istuisi vielä monen tunnin matkoja. Onpa hauska kuulla, miten varaosa hälyttää portilla.

Jäähyväiset apuvälineille

Kolmen kuukauden paalulla palautin apuvälineistön viimeistä kappaletta myöten. Jäin kaipaamaan etenkin sukanvetolaitetta ja WC-koroketta. Kylpytuoli oli turhake, koska istuminen tuntui hankalalta. Pitkävartinen kenkälusikka olisi ollut tarpeen, samoin toiset tarttumapihdit, niille oli käyttöä joka käänteessä.

Jälkitarkastus

Tasan kolmen kuukauden päästä reissasin jälkitarkastukseen Raaseporiin. Röntgenkuvan mukaan tekonivel on hyvin paikallaan. Haava on parantunut lääkärin mielestä hyvin. Ja mikä tärkeintä, toisessa lonkassa ei näy juuri lainkaan nivelrikon oiretta.

En päässyt leikkaukseen lähisairaalaan, koska HUS:n jonoja purettiin ympäri lääniä. Aluksi pitkä matka harmitti, mutta huomasin, että Länsi-Uudenmaan sairaala Tammisaaressa oli kodikas pieni yksikkö. Ystävällinen henkilökunta on ehtinyt tulla tutuksi, koska olen käynyt siellä yhteensä kuusi kertaa.

Seuraava tarkastus ja röntgenkuvaus tarvitsee tehdä vasta 6 -7 vuoden kuluttua omalla terveysasemalla. Jos jotain ilmenee sillä välin, täytyy ottaa yhteyttä leikkaavaan sairaalaan.

Tulevien kuukausien tavoite on jatkaa kuntoutusta ja lihasvoiman palauttamista. Vasta vuoden päästä voi arvioida leikkauksen lopputuloksen onnistumista.
Hampaista täytyy pitää huolta jatkuvasti. Ääriasennot, syvät kyykistelyt ja kumartelut pitäisi unohtaa, samoin reippaampi hyppiminen ja juokseminen. Ei enää lootusasentoa joogassa!

Jälkitarkastus jätti vieläkin epäselväksi, mitä pitää sisällään potilaskertomuksen merkintä  NFB30 Arthoplastia coxae l.dx a.m. Anthology. Googlasin että arthoplastial on nivelen muovausleikkaus, coxae - lonkka, dx – oikea, loppuosa latinaa! Kirjainlyhenteet ja sana Anthology ehkä ilmoittavat, että tekonivel on jotain metallisekoitetta ja pinnoite (liukupinnat) keraamista ainetta.

Sairastaminen hintalappu

Onnekseni olen saanut kaiken hoidon julkisen sairaanhoidon piiristä. Rahaa on mennyt hammaslääkäriin, lääkkeisiin, matkoihin sekä poliklinikka- ja sairaalamaksuihin yli 2000 euroa. Jos hammashoitoa eikä sydänsairaalakeikkaa olisi tarvittu, hinta olisi jäänyt alle puoleen.

Yksityispotilaana lonkkaleikkaus maksaa yli kymppitonnin. Jos joutuu hoidattamaan hampaita yksityisesti, saattaa lasku nousta monilla tuhansilla.

Pitää toistaa toivomus, että sote-uudistus toteutuu niin, että terveyspalvelut ovat edelleenkin pienituloisten ihmisten saatavina.

Saikkumietteitä

Tämän parivuotisen prosessin jälkeen toivon, ettei tarvitsi sairastella muutamaan vuoteen. Vaikka on oppinut hyväksymään kivun ja rajoittuneen toimintakyvyn osaksi elämää, ymmärtää myös olla iloinen jokaisesta hyvästä hetkestä.

Tärkeää toipilasajassa on mielialan pitäminen plussalla. Varauduin hemmottelemaan itseäni lempiharrastuksillani kirjoilla ja elokuvilla. Niihin ei tarvinnut turvautua kyllästymiseen saakka, koska fyssarin harjoitukset, ulkoilut ja arkirutiineista selviytyminen veivät uskomattoman ison palan päivästä.

Mitään hurjia työlistoja sairasloman ajaksi ei kannata tehdä. Turha on lastata suorituspaineita ja hankkia huonoa fiilistä, jos ei yllä tavoitteisiin. Ei haittaa mitään, vaikka ei kudo kymmentä paria sukkia, järjestä valokuvia tai opiskele uutta kieltä tai tietokoneohjelmaa. Tärkeintä on hoitaa itseään.

Lukemisen sijaan aloin omaksi yllätyksekseni kirjoitella, ensin tätä blogia ja sitten lastenkirjapalstaa. Nivelklubin keskustelupalstan seuraaminen on ollut hauskaa ja hyödyllistä. Sen myönnän, että some (Facebook) olisi saanut jäädä vähemmälle.


Tässä vielä toisen blogini osoite: http://mummolukee.blogspot.com
Kirjoittelen sinne lastenkirjoihin liittyviä juttuja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti